Proje Taşımacılığı

Proje Taşımacılığı

Proje Taşımacılığı, günümüzde büyük bir önem sahip ve profesyonel firmalar tarafından yapılası gerekli bir lojistik alanıdır. Proje taşımacılığı çok kapsamlı ve uzmanlık gerektirdiği için ancak büyük sermayeli şirketler tarafında yapılabilir. Peki tam olarak proje taşımacılığı nedir? diye soracak olursanız en basit cevabı şudur. Proje nakliyesi, adı üstünde büyük projelerin istenilen yerlere hasarsız ve en kısa sürede taşınmasıdır diyebiliriz. Bu projeler genellikle ağır yük ve iş makinelerin barındırdığı için özel araçlar ve yöntemlerle taşınması gerekir. Ağır nakliye taşımacılığında kullanılan bazı ekipmanlar ve lowbed araçlar proje taşımacılığında da kullanılmaktadır. Lowbet ağır nakliye araçları farklı çeşitlerde tasarlandığı için firmalar tarafından yağın olarak kullanılır.

Proje taşımacılığı, standart dışı ebatlardaki standardın üstünde ağır yüklerin bir yerden başka bir yere yine standart dışı yöntemlerle nakliyesidir. Proje Lojistiğinde yardımcı ekipmanlar olarak vinçler, kaydırma ve kriko sistemleri, taşıyıcı ve yük yayıcı kirişler, döner tablolar, çelik destekler, tahta takozlar ve halatlardan oluşmaktadır. Ağır yük taşımacılığı; standart konteynerlarla, normal kamyon veya tırlarla taşınamayacak büyüklük ve ağırlıktaki yüklerin yurtiçi ya da yurtdışına taşınması işlemine verilen isimdir. Ağır yük taşımacılığına uluslararası platformlarda lowbed taşımacılığı olarak isimlendirilmektedir.

Proje taşımacılığının üç temel kuralı; “sağlık, güvenlik, emniyet“tir. Ayrıca sürücülerin de baret, iş gözlüğü, iş eldiveni ve çelik burunlu ayakkabılarını yanlarında bulundurmaları ve uygun eğitimleri almaları gerekir. Yurtiçi ve yurtdışı proje taşımacılığı büyük bir hızla yaygınlaşmaktadır. Proje taşımacılığı uzmanlık gerektirmektedir. Yurtiçinde ve yurtdışında proje yüklerin gabari dışı yük olarak taşınması gerekir. Taşıma esnasında yol güvenliğini tehlikeye attığı için karayolu yetkililerinden izin alınmalı, güzargah trafiği kontrol edilmeli ve güzergah üzerinde bulunan üstgeçit ve tünel yükseklikleri ve genişlikleri kontrol edilmelidir ve ilgili taraflarca önlemler alındıktan sonra nakliyesi yapılmaktadır. İzin belgesi gabari dışı yol izin belgeleri olarak ifade edilmektedir. Güzergah izinlerinin alınması, taşımanın sağlıklı yapılması için çok önemlidir.

Proje taşımacılığı örnekleri arasında raylı sistemler, boru hatları, doğal gaz santral, termik santral, baraj santralleri, hidroelektrik santralleri, termik santral, doğal gaz hatları, rafineri ve petro kimya tesisleri ve mobil santraller, ağır ve gabari dışı yük taşımaları, yatlar, yel değirmenleri ve rüzgar tribünleri gibi projeler yer alır.

Konteyner taşımacılığının diğer bir avantajı ise kullanılan konteynerların oldukça dayanıklı ve ürün tipine göre farklı özelliklerde ve türde olmasıdır. Böylece konteynerler yüklerin taşıma esnasında hasar görmesini engellemektedir. Bu sayede dış etkenlerden koruyan bir yapısı olmasına ek olarak hava da geçirmemesi gıda benzeri yükler için bozulma olmasını da engellemektedir.


KONTEYNER TAŞIMACILIĞI HİZMETİ İÇİN